IT IS ONCE AGAIN TIME TO STAND AGAINST FASCISM! | Podcast

IT IS ONCE AGAIN TIME TO STAND AGAINST FASCISM! | Podcast

IT IS ONCE AGAIN TIME TO STAND AGAINST FASCISM! | Podcast
[ Protest Art ] [ No to War! ]

Nama Jafari: Det er nok en gang på tide å stå imot fascismen!
Nylig Russlands militære aggresjon har skapt fryktelige dager for det ukrainske folket og hele verden. Folk er vitne til invasjonen av et europeisk land av en stormakt, for første gang siden andre verdenskrig. Hundrevis fra begge sider, sivile eller militære styrker, har blitt drept i konfliktene som vi burde kalle “Putins krig”. Nylige hendelser har møtt europeiske ledere med de mørkeste øyeblikkene siden 1945. Verdens ledere må innse at hvis de ikke hjelper ukrainere i dag mot Putins fascisme, “i morgen vil krig banke på deres egne dører”.
Hvor står kunstnere, forfattere og intellektuelle i denne situasjonen? Inntil dette øyeblikket, ved innspilling av denne podcast-episoden, har flertallet av artistene, forfatterne og venstre- eller høyreorienterte intellektuelle mislyktes i Ukraina-krisen. De har ikke gjort noen anti-krigsaktivitet for den ensomme nasjonen Ukraina. Vi må spørre, hvorfor er du stille?
Tror du fortsatt verden er enorm?
Tror du at hvis det er et brennende hjem et sted i denne verden, så angår det deg ikke? Du kan sitte på balkongen din og nyte de dumme petuniaene dine!
Uvitenhet gjør deg til en partner i kriminalitet.
Det skumle paradokset ved krig mot Ukraina er at på den ene siden står eksistensen til en nasjon på spill, og på den andre siden er det en sinnssyk tyrann.
Hvis denne krigen fortsetter slik Putin ønsker, vil det være tyranniets seier over en nasjons eksistens og deres rett til å leve og deres valgfrihet. Og hvis ikke, hvis det ukrainske folket ikke gir seg, kan vi forvente vanvittige reaksjoner fra Putin.
Når det først er et bombehull på en skoles lekeplass, vil barna spørre: har verden allerede glemt feilene fra det 21. århundre?

I denne episoden vil vi utforske det onde fenomenet krig og dets refleksjon i kino og musikk.


[ SNAKK IKKE, ORDENE ER BARNLØSE, IKKE KOMPLETTE, SE ]

Mine kinnbein går under jorda når englene sitter på vannet fra øynene
du sitter og ser på min kropp
en stor, stor trist hendelse rammer Teheran ( Poeten ber leseren skrive byen eller landet hans i stedet for ordet Teheran.)
når noen går, kommer sorgen
kommer sorgen, kroppen min full av sykdom
kroppen full av gale ting
full av ditt rusk, blod, kroppen full av punktum
flere sykdommer, mye annet, tar til med mørke, etterpå infeksjon
alle på stasjonen går til den triste snøen
kjedelige tog, hvor tar de deg
min gamle tristhet kommer hver gang igjen.


Antikrigskunsten er en kreativ produksjon av protestkunstnere, forfattere og sosiale aktivister som kan vekke publikums følelser.
Schindler’s List, Steven Spielbergs drama som er universelt hyllet av kritikere, utforsker krigens ondskap, som andre store antikrigsfilmer. Mørke scener skapt av Spielberg kombinert med genialt manus og eksepsjonelle handlinger har plassert Schindlers liste blant de beste filmene som noen gang er laget og utvilsomt en av de beste antikrigsfilmene.
Filmen er basert på den sakprosa-romanen ”Schindler’s Ark” av den australske forfatteren Thomas Keneally. Den følger Oskar Schindler, en tysk industrimann som er medlem av nazistpartiet. Gjennom å bestikke tyske væpnede styrker og SS-tjenestemenn, skaffer Oskar seg en fabrikk i håp om å tjene formuen sin. Han ansetter en jødisk tjenestemann med kontakter blant svartebørser og det jødiske næringslivet.
Imidlertid er Schindler vitne til en massakre på tusenvis av jøder av SS i en konsentrasjonsleir og i gatene, dypt berørt. Etter hvert som tiden går, skifter Schindlers fokus fra å tjene penger til å prøve å redde så mange jødiske flyktninger fra Holocaust som mulig ved å ansette dem i fabrikkene hans under andre verdenskrig.

Jeg ønsker å bringe folk glede ved å spille piano. Imidlertid opplevde jeg en ubeskrivelig sorg. I denne krigen er alle årstider vinter og hendene mine er for kalde til å spille.
The Pianist, regissert av Roman Polanski, er basert på selvbiografien til Wladyslaw Szpilman, en polsk-jødisk pianist og komponist, og en Holocaust-overlevende. Den enkle fortellingen er en av de viktigste suksessdeterminantene for denne filmen. Roman Polanski anerkjenner «Pianisten» som «den viktigste filmen i karrieren». Polanski mistet selv sin mor som barn da tyskerne bombet Warszawa.
Filmen starter i september 1939. Da tyskerne bombet Warszawa, var den siste polske radiosendingen et Chopins Nocturne-pianostykke spilt av Szpilman. Han spilte direkte på radio i Warszawa da stasjonen blir bombet under tysk invasjon av Polen. I håp om en rask seier, gleder Szpilman seg sammen med familien sin hjemme når de får vite at Storbritannia og Frankrike har erklært krig mot Tyskland, men den lovede hjelpen kommer ikke.

Krig er helvete på jord! Vi er imot enhver form for krig og tror de internasjonale konfliktene kan løses gjennom fredelige dialoger. Vi er imot enhver form for fysisk vold for å oppnå politisk, økonomisk eller sosial innflytelse.
Enhver samling av antikrigssanger vil ikke være komplett uten John Lennons sanger som “Imagine” eller “Krig er over”.
John Lennon, som var kjent som en fredsaktivist gjennom sine sanger og opprørske natur, spilte inn «gi freden en sjanse» med Yoko Ono i 1969. Han sier, «men alt vi sier er at, gi freden en sjanse også». I denne sangen ber Lennon oss om å forestille oss en ideell verden, der det ikke er noen himmel eller helvete, ingen land, ingen religion, ingen besittelse, ingenting å drepe eller dø for og alle menneskene som lever livet i fred deler hele denne verden. Han uttrykker imidlertid tvilen om en slik verden i samme sang.

Muren er fortsatt høy, og så min venn, du sier at verden ikke er i skumringen av ødeleggelse. Så du de redde? Hørte du de fallende bombene? Har du noen gang lurt på hvorfor vi måtte søke ly når løftet om en modig ny verden utfoldet seg under en klar blå
himmel?
Veggen av Pink Floyd er en unik samling som alle bør lytte til sangene og se filmen i løpet av livet.
Antikrigslåtene til albumet «The Wall» har skapt en eksepsjonell sesong i rockemusikkens historie, hvor sangene kombineres med kuler som suser gjennom luften, bombefly som flyr og bomber som sprenges, slik at publikum kan forestille seg selv midt i slike hendelser. Imidlertid er det kanskje ikke særlig nøyaktig å bruke “Anti-war”-frasen i dette tilfellet. Snarere, ved å motsette seg pro-krigsfolk i intervjuene hans, finner Roger Waters å kjempe mot fascismen som erobrer verden og bygger utryddelsesleirer, uunngåelig.
Videoklippet som Alen Parker laget i 1982 basert på Wall Album og Roger waters-scenarioet, avslører fascismens natur tydelig i scenene, et stykke historie med totalitarisme og utviklingsisme som førte verden til krig og ødeleggelse.


Podcast Nr: 24
IT IS ONCE AGAIN TIME TO STAND AGAINST FASCISM!
Forfatter og Regi: Nama Jafari
Fortelleren: Ada B. Hodgkin
Diktleser: Ida-Sofie Solberg Stryken
Stemmen i lydmiks 1: Malin Rojahn Olafsen
Stemmen i lydmiks 2: Sebastian Thorne
Cover design: Nama Jafari
Mix and adjusting the sound: Nama Jafari
Oversettelse: Poopak Jamshidi, Lise Eriksen Merethe
i samarbeid med Nordic Black Theatre